Kostenkoper uitleg


Het kopen van een woning gaat niet alleen om de koopprijs van de woning, maar ook om de bijkomende kosten. Deze kosten worden kosten koper genoemd, dit is een afkorting van de kosten zijn voor de koper. De kosten koper is dus niet de koopsom van de woning maar de bijkomende kosten zoals notariskosten en overdrachtsbelasting.

De tegenhanger van kosten koper is vrij op naam. In dit geval worden alle kosten door de verkoper bepaald en weet je dus gelijk wat de totale kosten zijn.

Wat valt er onder kosten koper?
Hieronder een lijstje van kosten die onder de kostenkoper vallen. Deze zijn onder te verdelen in voor de belasting aftrekbare kosten en niet aftrekbare kosten.

Aftrekbare kosten voor de koper:

Niet fiscaal aftrekbare kosten voor de koper:

Financieringsopzet

Een huis kopen vergt veel onderzoek. Een hypotheekadviseur kan je er mee helpen, maar zelf wat kennis op bouwen is natuurlijk een goede basis om zelf keuzes te kunnen maken. Een financieringsopzet is hiervoor een goede basis. Met de Kosten Koper berekening weet je wat het totaal kost, nu gaan kijken hoe alles te financieren.

Naar Financieringsopzet »

Werkgeversverklaring

Na het kopen van een woning volgt het afsluiten van de hypotheek. Een van de vereisten van een hypotheek is dat bank graag wil weten of je elke maand de rente wel kunt betalen. Dit moet je bewijzen door een loonstrook en een werkgeversverklaring. Om alles snel te laten verlopen kan je deze alvast opvragen bij je werkgever.

Naar Werkgeversverklaring »